Eerste patiënt bestraald met protonen

Eerste patiënt bestraald met protonen

MAASTRO clinic heeft op 7 februari 2019 haar eerste patiënt behandeld met protonen. Door het gebruik van protonenstraling kunnen patiënten die hiervoor in aanmerking komen veel preciezer worden bestraald. Het verschil tussen protonen- en fotonentherapie is namelijk dat de protonen zich exact richten op de tumor, zonder het omliggende gezonde weefsel kapot te maken. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

MAASTRO clinic is met deze ontwikkeling het derde instituut dat patiënten behandeld met protonentherapie in Nederland. Ook het Universitair Medisch Centrum te Groningen en Holland Protonen Therapie Centrum (HollandPTC) te Delft behandelen patiënten met protonentherapie.

Patiënten

Niet alle patiënten komen in aanmerking voor protonentherapie. Kinderen met tumoren zullen altijd in aanmerking komen voor protonen, als ze bestraald moeten worden. Bij volwassenen met tumoren in het hoofd-halsgebied, longen, borst en prostaat zal protonentherapie alleen worden aanbevolen wanneer dit een klinisch significante winst oplevert voor de patiënt.

Uniek

In Europa is MAASTRO uniek, zegt Maria Jacobs bestuurder van MAASTRO clinic, omdat MAASTRO clinic protonentherapie heeft geïntegreerd in de bestaande betralingskliniek.

Kosten

De behandeling met protonen is vaak een stuk goedkoper dan medicatie, zegt Geert Bosmans hoofd fysica protonen. Desalniettemin kost een protonenbehandeling ongeveer drie keer zo veel als de duurste fotonenbehandeling.


Jesse Clarijs - de Jong

Comments are closed.