One Attack Null Cyber Encryption Smartphone

Cyberattacks: grootste risico van de moderne tijd

Grootste risico voor crisis

Het aantal cyberaanvallen die plaatsvinden groeit snel. Managersonline.nl meldde in augustus 2021 dat er in het FortiGuard Labs Threat Landscape Report een forse toename qua aantal en vernuft van cyberaanvallen op mensen, organisaties en steeds vaker ook vitale infrastructuren geconstateerd wordt.

Wanneer wij vooruitkijken naar de mogelijke oorzaken waardoor een crisis ontstaat, lijkt een cyberaanval dan ook het grootste risico (kans x effect). Op globaal niveau is het al een aantal keer voorgekomen dat radiotherapieafdelingen slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. Zo zijn er alleen al in de afgelopen 12 maanden cyberaanvallen geweest op radiotherapieafdelingen in Amerika, Ierland en Nieuw-Zeeland.

Deze cyberaanvallen in het buitenland leggen bloot wat het risico is van een dergelijke aanval, niet enkel voor de afdeling maar zeker ook voor de patiëntveiligheid. Een van de cyberaanvallen heeft er 40 dagen en meer dan €53,2 miljoen gekost om op te lossen.

De juiste maatregelen?

Het treffen van de juiste maatregelen is heel belangrijk voor dit soort grote risico’s. Maar, wat zijn de passende maatregelen voor dit risico? Zowel leveranciers, ziekenhuizen en afdelingen zelf buigen zich over deze vraag of zijn hier al druk mee bezig. Neem bijvoorbeeld RIOS van Varian, beschreven in dit artikel.

Hebben jullie ideeën over de juiste aanpak om maatregelen te treffen op dit risico? Zijn jullie bezig of hebben jullie al iets specifieks geïmplementeerd zoals speciaal crisisbeleid hierover of speciale (beveiligings)procedures? Laat het dan zeker even weten via info@prisma-rt.nl.

Verder lezen

Wil je verder lezen over cyberaanvallen, probeer dan deze artikelen eens:

  1. Cybersecurity & Infrastructure Security Agency. (2020). Alert (AA20-302A): Ransomware Activity Targeting the Healthcare and Public Health Sector.
  2. Nelson, C. J., et al. (2021). Development of Rapid Response Plan for Radiation Oncology in Response to Cyberattack. Advances in Radiation Oncology 6(1).
  3. Becker’s Healthcare. (2020). The 5 most significant cyberattacks in healthcare for 2020.
  4. Thibodeaux, B. (2021). Five cyber threats to watch in 2021. Security.
  5. Nichols, E.M., Rahman, S. U., & Yi, B. (2018). The Impact of Cybersecurity in Radiation Oncology: Logistics and Challanges. Applied Radiation Oncology.
  6. Cybersecurity & Infrastructure Security Agency. (2021). CISA Launches Campain to Reduce the Risk of Ransomware.
  7. Ralston, W. (2020). The untold story of a cyberattack, a hospital and a dying woman. Wired.
  8. Davis, J. (2020). Impact of Ripple20 Vulnerabilities on Healthcare IoT, Connected Devices. Health IT Security.
  9. FireEye. (2019). Beyond Compliance: Cyber Threats and Healthcare.

Jesse Clarijs - de Jong

Comments are closed.